10%

av 7 åriga barn har problem med att sova torrt hela natten [1]

44%

risk att ett barn blir sängvätare om ena föräldern varit det [2]

70%

av sängvätande barn är pojkar, 30% är flickor [3]

Vaknar på natten, kissar på WC

Forskning har visat att skolbarn mellan 7 och 15 års ålder ofta vaknar på natten av sitt kissbehov, går upp ur sängen och kissar på toaletten. Detta kallas nokturi vilket helt enkelt betyder ”kissa på natten”. Nokturi förekommer då och då hos mer än 10% av alla skolbarn, medan 4,2% vaknar och kissar praktiskt taget varje natt. Således är det många barn som inte kissar i sängen men som ändå har alltför stor urinproduktion nattetid och/eller för liten blåsa. Blåsan blir alltså full nattetid och behöver tömmas. I motsats till sängvätning, så vaknar barnen med nokturi av sitt kissbehov.

Man har också konstaterat att många av de barn som slutar kissa i sängen under larmbehandling sover torra genom att de vaknar av sitt kissbehov innan de kissar i sängen. Dom går alltså upp och kissar på toaletten. De har då bytt ut sin sängvätning mot nokturi.

Ref: Sängvätning och annan inkontinens hos barn. 2011. Sven Mattsson och Tryggve Nevéus.

Om barnet ofta vaknar om natten för att det ska kissa är det naturligt att först titta på barnets dygnsrytm vad gäller vätskeintaget. Många barn dricker i stort sett inte något när de är på dagis eller i skolan, vilket de tar igen på kvällen - med resultat att de måste gå upp för att kissa på natten.

Gör ett kisschema, försök följa barnets rytm, och tala med läkaren om era iakttagelser.