10%

av 7 åriga barn har problem med att sova torrt hela natten [1]

44%

risk att ett barn blir sängvätare om ena föräldern varit det [2]

70%

av sängvätande barn är pojkar, 30% är flickor [3]

Behandling förr och nu

Att många barn inte kan hålla sig torra på natten har sannolikt alltid varit ett känt problem. Historiens läkare och vise män har haft många idéer om varför barn kissar på nätterna – och vad man ska göra åt det.

En behandling har varit att låta barnet bita huvudet av en groda. En annan att låta barnet äta krysantemumblommor. En tredje att sänka ned testiklarna från en hare i vin och dricka det... Med facit i hand kan man skratta, men det har inte alltid varit så roligt för barnen!

1491
 ”Smörj in den sjukes kropp i olja”, Keltham’s Fasciculus Medicinae.

1657
”Kurera patienten med en tuppkam och krokusblommor som tas varje morgon tillsammans med ett rått ägg”, Dr John Hall.

1802
”Det mest effektiva sättet att hålla sängen torr är att placera nattpottan mellan penis och pungen och hålla den där hela natten”, William H. Heberden.

1897
”Inkontinens kan bero på en sjukdom i centrala nervsystemet, i urinen, i urinvägarna eller i ett angränsande organ, enures kan hänföras till dagen, natten eller både och. Terapi: Omskärelse, behandling av en förträngning i urinvägarna, att göra urinen sur, undvika kaffe, te och absolut ingen öl. Straffa inte barnet, det gör det bara värre. Polyper bör tas bort”, Holt’s textbook in paediatrics.

1937
 ”En neurotisk attityd är en effekt av enuresis snarare än en grund för det”, Burns

1985
”Enuresis nocturna beror på ett oproportionellt förhållande mellan mängden producerad urin om natten och blåsans kapacitet. ”Det oproportionerliga förhållandet beror ofta på att ökning av plasma-ADH inte sker i samma grad för enuresbarn som för icke-enuresbarn”, J.P. Nørgaard.

2000
WHO (World Health Organisation) och ICS (International Continents Society) erkänner medicinsk behandling av primär nattlig enures som likvärdig till larmbehandling.